Du är här
Hem > Alla våra blogginlägg > Fördelar med en kamin utan skorsten

Fördelar med en kamin utan skorsten

Med alla saker som finns idag finns det fördelar och nackdelar. De flesta som läser detta inlägg har säkert hört talas om etanolkaminer. I detta inlägg tänker vi gå igenom vilka fördelar som finns med en etanolkamin.

  1. Ingen skorsten behövs för att installera en skorstensfria kamin som drivs på bioetanol. Anledningen till att ingen skorsten behövs är för att biprodukterna som bildas vid eldning av bioetanol är koldioxid och vatten. Ifall man eldar en 100% alkohol kommer biprodukterna endast vara vatten och koldioxid och förbränning kommer vara helt fullständig. Ifall bioetanolen innehåller mer vatten kommer förbränningen inte att bli lika ren. Ni slipper all rök som ni får av en vanlig braskamin.
  2. Enkel att installera. Oavsett om ni köper en väggkamin, golvkamin eller en stor etanolkamin är de oftast färdigbyggda och enklare än en IKEA-möbel att montera ihop. De ända gångerna som det kan bli lite komplicerat är när ni köper en etanolbrännare. När ni köper en brännare får ni själva formen där elden skall vara men ni måste själva bygga in den i väggen eller den formen som den skall ligga i. Här rekommenderar jag att ni använder material som betong. brandskivor, gipsskivor som är brandklassade för att bygga in er kamin.
  3. En etanolkamin är inget som följer med ett hus eller lägenhet vid försäljning utan kan enkelt flyttas runt i själva bostaden. Om ni har ett uterum kanske kaminen passar bättre där under vår och höst. Beroende på hur stor brännare ni har på er kamin så kommer etanolkamin att avge en del värme. Vi brukar säga att en brännare på 1 liter avger cirka 2 kW vid full förbränning medan en brännare på 3 liter kan nå en maximal effekt på nästan 6 kW.

Om ni är sugna att kolla på etanolkaminer kan ni ta en titt på Eldstadsbutiken.se

Kommentera

Top