Du är här
Hem > Alla våra blogginlägg > Installera en inbyggningsbar etanolkamin i väggen

Installera en inbyggningsbar etanolkamin i väggen

Om ni håller på att renovera ert hem eller bygger helt nytt kanske ni funderar på att använda er av en eldstad utan skorsten. Etanolkaminer är kaminer som inte kräver någon skorsten och skapar en trevlig känsla med blå och gula lågor. Ni får möjligheten att njuta av riktig eld och värme utan att behöva installera en dyr skorsten, eller ni kanske inte ens har möjlighet att installera en skorsten.

Kan man installera en inbyggningsbar etanolkamin själv?

Det går bra att installera kaminen själv om ni är lite händiga och vet vilka material som bör användas osv. Det är viktigt att ni använder ej brännbara material runt om kaminen. Vi rekommenderar att ni använder av dubbla gipsskivor, cementbaserade skivor, sten, kakel eller betong. Materialet som ni använder runt kaminen får inte leda värme på ett bra sätt utan det ska klara av höga temperatur men samtidigt inte leda värmen vidare.

Vi tänkte gå vidare i vår lilla guide och dela upp installationsprocessen i fem steg.

  1. Bestäm hur stor öppningen ska vara där ni placerar kaminen. Generellt sätt rekommenderar vi att öppningen är lite större, cirka 10 cm bredare och 5-7 cm högre än baksidan på kaminen för att förenkla installationen men samtidigt låta värmen komma ut i rummet.
  2. Materialet runt kaminen ska vara ej brännbart material och tåla höga temperaturer, Material som vi rekommenderar är dubbla gipsskivor, skivor i betong, sten, kakel osv.
  3. Placera väggfästena på rätt plats, på vissa kaminer sitter väggfästena i baksidan av kaminen medan andra har de placerade på i underkanten. Kolla igenom er manual för att enklare kunna planera ert bygge.
  4. Steg fyra är ett av de roligare stegen när ni ska sätta in kaminen på rätt plats.
  5. Sista steget är att göra kaminen klar. Här gäller det placera brännare och glas på rätt plats. Detta är det absolut enklaste steget och tar endast några fåtal minuter.

Hos Eldstadsexperten hittar ni flera snygga etanol och gaskaminer som kan förvandla ert hem till något helt fantastiskt.

Kommentera

Top