Du är här
Hem > Alla våra blogginlägg > Lite kort om etanolkaminer

Lite kort om etanolkaminer

Ifall du letar efter en eldstad känner du säkert till att det finns etanolkaminer. En etanolkamin även kallad bioetanolspis är en eldstad som använder etanol som bränsle. En av de stora fördelarna är att ni inte behöver någon skorsten. Inte nog med att de inte behöver skorsten så är dessutom ganska effektiva. Nu låter det nog lite för bra för att vara sant och kommer därför att gå igenom några av nackdelarna med spisarna.

Väggmonterad etanolkamin

Mängden värme som produceras

En etanolkamin kommer aldrig att producera lika mycket värme som en vanlig vedspis. För att värma 20 kvm krävs cirka 1 kW. En bioetanolspis kan uppnå en effekt på cirka 2,5-3,5 kW när den är i drift. Självklart finns det större modeller som kan värme större yta men kostnaden för att använda dem som primär värmekälla är inte ekonomiskt försvarbar. Ifall ni letar efter en primär värmekälla bör ni nog börja söka på riktigt vedeldad kamin istället.

Etanolspisar konsumerar syre

Eftersom etanolspisarna konsumerar syre för att brinna är det viktigt att rummet ni placerar den i har tillflöde av ny luft hela tiden. Detta brukar inte vara ett stort problem då de flesta hus idag har en god ventilation och ny luft strömmar in hela tiden. Ifall ni vet om att ert rum har dålig ventilation ber vi er att inte använda spisen mer än en timma i taget.

Kostnad

Kostnaden på eldstäderna varierar i stort och det finns modeller som kostar mer än andra, men den intressanta frågan är vad driftkostnaden på en etanolkamin är. Normalt set brukar vi räkna med att en normalstor spis med en brännare på 1.5 liter konsumerar cirka 0.4 liter bioetanol per timme. 1 liter bioetanol(spisbränsle) kostar cirka 30-50 kr beroende på var ni köper det och vilket märke vilket ger oss en kostnad på cirka 12 – 20 kr per timme.

En kort sammanfattning

Etanolkaminer är ett inredningsobjekt som passar in i både moderna och gamla hus. En av fördelarna med etanolkaminer är att de är miljövänliga då ingen rök eller lukt skapas vid förbränning. De är väldigt enkla att installera och använda. Själv ser vi en stor fördel med att kunna tända på kaminerna på 1 sekund och släcka dem lika snabbt, samt reglera tillflödet av syre till brännaren som en väldigt stor fördel.

Kommentera

Top