Du är här
Hem > Alla våra blogginlägg > Skorstensfria eldstäder

Skorstensfria eldstäder

Nu under vintern kanske det hade varit trevligt med en skorstensfri eldstad i ert vardagsrum.

  1. Vad är en skorstensfri eldstad och vad kostar dem?
  2. Vad är skillnaden mellan en skorstensfri eldstad och en vanlig braskamin?
  3. Vilket bränsle används till en skorstensfri eldstad?

Idag finns det flera olika skorstensfria eldstäder, det kan vara en etanolkamin, elektrisk eldstad, en eldstad som drivs på gasol och med mera. Priset på skorstensfria eldstäder varierar från några enstaka hundra kronor till flera tusen kronor. Priset är beroende på designen och i vilket material den är tillverkad i.

Det är några stora skillnader mellan en braskamin och en skorstensfri eldstad, och de stora skillnaderna är som namnet antyder att de inte behöver någon skorsten. En annan skillnad är hur mycket värme de producerar. Kostnaden för en kWh hos en braskamin är lägre än för en skorstensfri kamin. Priser för en braskamin ligger oftast inom 0,3 – 2 kr per kWh medan en spis utan skorsten har en högre kostnad på 2.75 – 5 kr per kWh timme. Kostnaden för en etanolkamin beror främst på hur brännaren är designad.

Idag finns det som vi redan nämt tidigare flera eldstäder som inte behöver en skorsten. Etanolkaminer brinner som ni förmodligen redan känner till utan lukt, rök och sot. De enda avgaserna som tillverkas vid förbränning av bioetanol är koldioxid och vatten.

Kommentera

Top