Du är här
Hem > Alla våra blogginlägg > Vanliga frågor om etanolkaminer

Vanliga frågor om etanolkaminer

Många av de frågor som vi får gällande etanolkaminer är.

Är det sant att dem brinner utan rök och lukt?

Etanolkaminer eller bioetanolkaminer brinner utan lukt och rök då biprodukterna vid förbränning av bioetanol endast är koldioxid och vatten. Bioetanol är framställt naturliga produkter såsom majs, potatis och stärkelse. Bioetanol är en väldigt stark alkohol på 96.6% och lågorna som ni ser i er kamin blir mer blåaktiga ifall alkoholen innehåller mer vatten. De olika varumärkena som finns brinner olika bra. Några av varumärkena spär ut sin alkohol med lite vatten vilket gör att ni får en sämre produkt som ger mer blåaktig eld. En bra bioetanol kommer ge er blåa lågor de första 3-5 minuter och sedan övergå till gulaktiga lågor.

 

Går det att använda dem utan en skorsten.

En skorsten används för att transportera ut sot och andra farliga små partiklar som kommer med röken. Då en etanolkamin inte producerar dessa produkter är det inte nödvändigt att använda sig av en skorsten. Många av våra kunder placerar dock en liten etanolkamin i en gammal öppen spis.

Eftersom ingen skorsten behövs till en etanolkamin går det bra att placera dem i lägenheter och hus.

 

Kan man använda dem i ett vanligt rum.

Det går bra att använda en etanolkamin i ett vanligt rum. Detta beror på att brännarna är konstruerade för att skydda mot spill. Det kan enkelt förklaras med att ni måste vända brännaren upp och ner för att etanol ska trilla ut. I brännaren sitter även ett bomullsliknande material som består av glasfiber. Detta material suger åt sig etanolen vilket gör det ännu svårare för bioetanolen att ta sig ut. Glasfibrer gör att kaminen brinner lugnare och brinntiden blir längre.

 

Hur mycket värme ger en etanolkamin.

En etanolkamin kan vara utrustad med små och stora brännare. En liten brännare på 1 liter kan vid full förbränning uppnå en effekt på 2 kW. Medan en stor kamin med en brännare på cirka 4 liter kan nå en effekt på 8 kW. Vi brukar säga att en liten kamin motsvarar ungefär ett element medan en stor motsvarar cirka 2-4 element. De kommer att höja temperaturen i ditt rum men de skall inte användas som en primär värmekälla. Ifall ni känner att det är lite kallt i ert rum och behöver lite extra värme då skall en etanolkamin användas. De skall inte stå på 10 timmar om dygnet för att värma hela bostaden.

 

Är det svårt att montera ihop dem.

Det är enkelt att montera ihop en etanolkamin. Det är några steg ni måste gå igenom, de väsentliga delarna är att placera brännare och glas på rätt plats. Brännaren ska sitta löst i hålet som är skapat till den medan glaset skall skruvas på. Att skruva på glaset tar cirka 5 minuter beroende på vilken modell ni har köpt.

Om ni har köpt en väggmonterad etanolkamin så börjar man med att montera upp väggfästena på väggen. Om ni ska placera kaminen på en gipsvägg rekommenderar vi att ni försöker få fast väggfästet i en balk för att öka säkerheten så att kaminen inte trillar ner. När väggfästena är på plats är det bara att kroka på kaminen.

Brännare och glas skruvas på när kaminen har satts upp på väggen för att minska vikten när ni ska lyfta upp den.

 

Går det att använda T-röd till en etanolkamin.

Vi får många frågor om det går att använda T-röd till en etanolkamin. Det går inte att använda T-röd och skulle göra kaminen mycket mer brandfarlig samtidigt som er brinntid kommer bli mycket mycket kortare.

Hos Eldstadsexperten hittar ni många trevliga etanolkaminer.

Kommentera

Top